ŠPALETNE

Naši majstori vrše obradu špaletni nakon ugrađene stolarije, i u bilo kom drugom slučaju.

Špaletne nisu samo ukras otvora (prozora i vrata) već imaju i funkciju da što bolje dihtuju oko stolarije. Naravno, estetski faktor je nešto što prvo pada u oči te je naš posao posvećen tome da špaletne moraju biti lepo i stručno obrađene. Špaletne mogu biti klasične - ravne, ili u vidu bordure. Fazonirana bordura u kotrastu dodatno ističe otvor, ali je to već stvar ukusa.

Špaletne se ipak moraju uraditi perfektno jer ljudsko oko zagleda upravo sve te neke ivice i otvore, pogled uvek ide ka izvoru svetlosti. Ne postoji univerzalan recept za ivice, da li su bolje za oko obrušene/oborene ili zaobljene ivice, dok neko upravo želi da to budu izrazito oštre ivice kako bi se naglasila kontura u prostoru. Induvidualno je i baš zbog toga majstor koji radi špaletne mora biti profesionalac koji će pomiriti ukuse ili uraditi upravo špaletne po želji.

Krpljenje oko prozora i vrata nakon ugradnje stolarije je u stvari sinonim za "obrada špaletne". Međutim, često se dešava da vlasnik misli da će majstori da ozidaju oko vrata i prozora zid kako bi se zatvorio i popunio prostor između stolarije i zida. To nije baš tako ali svejedno morati pozvati majstora za sve kako bi vam dao rok, termin, cenu ... itd.

ŠTA OBUHVATA OBRADA ŠPALETNI?

1. Priprema otvora za obradu špaletne

2. Premer i formatiranje gips table ili (šalovanje) ako se radi malterom

3. Popunavanje šupljina materijalom

4. Šmirglanje spojevaili perdašenje (ako je malter u pitanju)

5. Bojenje špaletne u boji zidova ili kao bordura (po želji).

 

Špaletne se kategorišu kao brzinska usluga, jer uz pomoć novih brzovezujućih materijala možemo vaše špaletne obraditi u vrlo kratkom roku. Procena je da se obrada špaletne kod nas radi u roku od 90 minuta od momenta kada majstor krene sa radom.

Obrada špaletne gipsanim pločama

Nikako se ne preporučuje da oko prozora, bilo da su to PVC ili drveni prozori u blizini bude gips-knauf. Mnogo je razloga za to a prvi je što je gipsana ploča vrlo higroskopna a ta nam nikako nije potrebno oko prozora na kome se uglavnom stvara kondenz pri promeni temperature. Buđanje, vlaga, plesni i ostali problemi se uglavnom javljaju kada se otvori oko prozora i vrata ne zaduhtuju kako treba, malterom. Majstori levoruki ili bez mozga a oštri na jeziku to uglavnom rade upravo na taj pogrešan, brzi način, kako je njima najlakše da vam naplate posao hvatajući vas na izgled i finoću.

Doduše, postoje i situacije kada je gipsana ploča opravdano prihvaćena za obradu špaletne ali samo u izuzetnoj situaciji kada se radi o dihtovanju između sendviča zidova i gde nema velike razmene toplote između okova prozora i spoljašnje sredine.

Ako imate nedoumica oko toga, kako je najbolje da se špaletna zatvori a da ne dođe do kondenza i problema sa pucanjem oko prozora ili vrata iako je uoptrebljena mrežica ili filc, slobodno kontaktirajte naš majstorski tim.

 

Ne postoji mala i velika špaletna već samo okvir oko prozora i vrata i to je prosto izračunati po dužnom metru.

Ne brinite. Cena obrade špaletne je kod nas uglavnom djuture ... dakle, mi to radimo brzinski uz garanciju na usluge.